0517 43 01 01 info@notarisheeres.nl

Samenwonen

Samenwonen, trouwen of geregistreerd partnerschap?

Samenwonen


Samenwonen, trouwen of geregistreerd partnerschap?

Samenwonen

Samenwonen kan van de ene op de andere dag. De wet heeft voor u niets geregeld. Met een samenlevingsovereenkomst maakt u samen afspraken. U bepaalt zelf wat u hierin vastlegt.

Trouwen of een geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als een huwelijk. U moet ook eerst digitaal of persoonlijk aangifte doen bij de gemeente. Vervolgens ondertekent u op het gemeentehuis in het bijzijn van getuigen een verklaring. De verschillen met een huwelijk zijn:

  • U hoeft elkaar niet het jawoord te geven.
  • U kunt het geregistreerde partnerschap beëindigen bij een notaris of advocaat. Als u minderjarige kinderen heeft of als u het niet met elkaar eens bent, moet u net zoals bij een huwelijk naar de rechter.
  • Een geregistreerd partnerschap kunt u omzetten naar een huwelijk. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap.
  • Een geregistreerd partnerschap wordt in andere landen niet altijd erkend of er gelden andere regels.

Eén op één vergelijken

Samenwonen met of zonder contract? Trouwen of geregistreerd partnerschap, met of zonder voorwaarden? Wat zijn de verschillen?

Alle opties

Trouwen, geregistreerd partnerschap, met of zonder voorwaarden, samenlevings­contract, wat past het beste bij u?

Kom langs voor een persoonlijk advies

Alles over wat u samen kunt afspreken voor of tijdens uw huwelijk, geregistreerd partnerschap of ongehuwd samenwonen. Bijvoorbeeld over het samen delen of juist apart houden van inkomen, bezittingen, pensioen en erfenis.

Samen verder

Brochure Samenwonen: Samen verderInzien

Samenlevingscontract

Brochure Samenwonen: SamenlevingscontractInzien

Contact

12 + 1 =